Ce se întâmplă când Papa moare. Cum se alege un nou Suveran Pontif. Procesul explicat

Ce se întâmplă când Papa moare. Cum se alege un nou Papă. Procesul explicat

Papa Francisc trece prin momente grele și lumea se întreabă ce se întâmplă dacă Papa moare. Vârsta sa înaintată și problemele medicale însă fac ca Biserica Catolică să fie sceptică cu privire la starea Papei. Într-un comunicat de presă tonul sumbru al bisericii care relata despre starea Papei Francisc a fost înțeles de toată lumea. Este posibil ca medicii să nu reușească să-l salveze și ca Papa să moară.

Biserica Catolica are proceduri foarte stricte atunci când Papa moare, procesul explicat

Starea de sănătate a Papei Francisc este îngrijorătoare, iar biserica și lumea se așteaptă la ce este mai rău. Procesul care se petrece imediat după moartea acestuia este explicat pe larg.

Biserica Catolica are proceduri foarte stricte atunci când Papa moare, procesul explicat

Ce se intampla daca papa moare. Biserica catolica respecta aceste proceduri de sute de ani. FOTO: TIZIANA FABI,TIZIANA FABI/AFP via Getty Images

Dacă Papa moare Biserica Catolică trebuie să confirme acest lucru. Un administrator temporar, denumit Camerlengo, se deplasează în locul în care este papa și confirma decesul. În trecut această procedură presupunea ca omul bisericii să atingă cu un ciocan de argint fruntea suveranului pontif. Imediat după asta Camerlengo-ul îi striga numele de trei ori, iar dacă acesta nu răspundea se declară decesul.

Al doilea pas este distrugerea inelului papal. Camerlengo îndepărtează inelul de pe mâna papei și îl distruge imediat. Acest lucru se face pentru a se evita falsificarea de documente în numele șefului Bisericii Catolice.

Al treilea pas este ca administratorul temporar al bisericii să se adreseze clerului și să confirme moartea. Imediat după aceea este informat publiul larg.

După ce clerul a fost informat, Camerlengo se duce și sigilează apartamentul papal. Ulterior biserica hotărăște în 4-6 zile momentul în care va avea loc înmormântarea.

Imediat după acești pași credincioșii catolici sau de orice confesiune își pot lua rămas bun de la papă timp de nouă zile. Procesul se numește „Novemdiales” și este momentul în care trupul suveranului pontif este expus în biserică pentru a primi omagiile și onorurile aferente.

La ceremoniile funerare dedicate papei participă milioane de oameni. Fie că sunt catolici sau de altă confesiune, popularitatea Papei face ca Vaticanul să fie un furnicar în acea perioadă. Pe lângă oamenii simpli la funeralii participă și șefi de stat sau celebrități, însă totul într-un mod discret.

Cum se alege un nou Papă

Biserica Catolică cheamă imediat cardinalii cu vârsta de sub 80 de ani la Vatican pentru alegerea unui nou papă. Acest proces este unul lung sosirea cardinalilor poate dura și peste 20 de zile. Odată ce sunt toți sosiți aceștia vor fi închiși în Capela Sixtină. Conclavul de cardinali este complet izolat de lumea din exterior și nu are voie să iasă din capelă până când nu se pun de acord pentru alegerea unui nou papă.

Între timp în piața din Vatican se adună sute de mii de oameni care stau zile în șir în așteptarea celebrei expresii: „Habemus Papa” / „Avem Papă”. Cei din piața se roagă zile în șir pentru ca fi ales cât mai rapid un papă și să fie unul sfânt. De asemenea totul se desfășoară extrem de discret tinându-se cont de doliul pe care peste 1 miliard de oameni îl poartă în suflet.

Fumul negru va fi scos de fiecare dată când dupa ce Papa moarte negocierile eșuează. Momentul este privit miliarde de oameni pentru că deobicei ceremonia este transmisă în direct pe internet și la televizor.

Abia când apare „Fumul Alb” apare și primul moment de bucurie în rândul celor prezenți și toți vor să afle cine este noul suveran pontif.

Numele acestuia este ales de cardinali și confirmat de decanul acestora.

Trebuie menționat că orice bărbat catolic poate fi ales ca nou Papă. Însă este cunoscut faptul că cei care decid aleg mereu pe cineva fară pată.

Cine are dreptul să voteze pentru noul Papă?

Colegiul cardinalilor din întreaga lume numără 230 de membri și nu toți au voie să voteze pentru un nou Papă. Încă din 1975 s-a produs o modificare care impune ca cei care au dreptul să aleagă un papă după ce moare cel din urmă să aibă vârsta sunt 80 de ani.

Procedura de vot a noului Papă și modul de desfășurare este neschimbat din anul 1059. Ultimul suveran pontif care nu a fost cardinal înainte a fost în anul 1378.

Toate plicurile cu votul cardinalilor pentru alegerea unui nou Papă sunt arse. Procesul fiind secret, iar cardinalii riscând să fie excomunicați dacă dezvăluie cu cine au votat.

Noul Papă

Imediat după ce iese fumul alb creștinilor prezenți în piața Bazilicii Sfântul Petru li se adrează mesajul în latină „Habemus Papa”. La scurt timp noul Papă își alege numele și se adresează celor prezenți cu un mesaj.

Odată cu aceste ceremonii, proceduri și obiceiuri lumea catolică are un nou lider în postura Suvernanului Pontif. Explicația pentru această denumire este dată de faptul că puterea sa este totală și respectată de toată lumea.